Ώμος
Αποτελεί μια μη αναστρέψιμη φθορά (εκφύλιση) της «μικρής» άρθρωσης του ώμου, της ακρωμιοκλειδικής, η οποία συνδέει την κλείδα με το ακρώμιο. Πρόκειται για μία προοδευτικά επιδεινούμενη πάθηση που δεν αντιμετωπίζεται με συντηρητικά μέτρα.
Είναι το αποτέλεσμα προοδευτικής εκφύλισης του αρθρικού χόνδρου της κύριας άρθρωσης του ώμου, της γληνοβραχιόνιας άρθρωσης. Η οστεοαρθρίτιδα συναντιέται σε δύο βαθμούς, την αρχόμενη ή μετρίου βαθμού οστεοαρθρίτιδα και την οστεοαρθρίτιδα σοβαρού βαθμού, όπου χρησιμοποιούνται διαφορετικές τεχνικές για την θεραπεία τους.
Πρόκειται για εναπόθεση αλάτων υδροξυαπατίτη (επασβέστωση) στην περιοχή της κατάφυσης του υπερακανθίου τένοντα. Είναι το αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων μικροτραυματισμών (υπέρ- χρησης) ή εκφύλισης του τένοντα.
Το εξάρθρημα του ώμου συνίσταται σε μετατόπιση της βραχιόνιας κεφαλής και παραμονή της εκτός της ωμογλήνης. Είναι συνήθως αποτέλεσμα κακώσεως και γιαυτό καλείται Τραυματικό ενώ σπανιότερα μπορεί να είναι και αποτέλεσμα συνδεσμικής χαλαρότητας (υπεξάρθρημα). Ο συχνότερος τύπος εξαρθρήματος του ώμου είναι το πρόσθιο εξάρθρημα.
Η αρθροσκόπηση αποτελεί μία εξαιρετική μέθοδο για την αντιμετώπιση των άσηπτων (πχ υμενίτιδα) και σηπτικών (πχ μικροβιακών) φλεγμονών της άρθρωσης. Ειδικά για τις σηπτικές φλεγμονές, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι πρωταρχικής σημασίας για την διάσωση της λειτουργικότητας της άρθρωσης.