Ζητήστε Δεύτερη Γνώμη

Εθνάρχου Μακαρίου 9 & Ελ. Βενιζέλου 1, Νέο Φάληρο
(+30) 210 4809516 - (+30) 694 5855705
info@chissas.gr

Η ρήξη του τενοντίου πετάλου είναι συνήθως τραυματικής αιτιολογίας (λόγω πτώσης, απότομης άρσης βάρους, ή παράδοξης βίαιας κίνησης) και σπανιότερα το αποτέλεσμα εκφυλίσεως (σε μεγαλύτερες ηλικίες).

Ρήξη Τενοντίου Πετάλου του Ώμου

Η ρήξη μπορεί να είναι μερική (δηλ. να αφορά ένα μέρος του πάχους του τένοντα) ή πλήρης ( αφορά όλο το πάχος). Ο τένοντας που υφίσταται ρήξη συνηθέστερα είναι ο Υπερακάνθιος. Μπορεί επίσης να υπάρχει ρήξη κάποιου εκ των υπολοίπων τενόντων (Υπακανθίου, Υποπλατίου, Ελάσονος Στρογγύλου) μεμονωμένα ή σε συνδυασμό οπότε μιλάμε για μαζική ρήξη.

Αποτέλεσμα της ρήξεως είναι η εμφάνιση πόνου και αδυναμίας (συνήθως αντανακλά το μέγεθος της ρήξεως) κατά τις κινήσεις, ιδιαίτερα κατά την απαγωγή και τις στροφικές κινήσεις του ώμου, συχνά σε τέτοιο βαθμό που ο ασθενής δυσκολεύεται ή δεν δύναται να ανυψώσει το άνω άκρο πάνω από το επίπεδο του ώμου. Ο πόνος είναι συνήθως εντονότερος τη νύχτα, συχνά αφυπνίζει τον πάσχοντα.

Το ιστορικό και η κλινική εξέταση είναι συνήθως διαγνωστικά. Ο παρακλινικός έλεγχος (ο Υπέρηχος και αν απαιτείται η Μαγνητική τομογραφία) συχνά χρησιμοποιούνται προς επιβεβαίωση της διάγνωσης και για τον καλύτερο σχεδιασμό της θεραπείας.

Μία μικρή μερική ρήξη μπορει αρχικά να αντιμετωπιστεί συντηρητικά (με φυσιοθεραπεία και ενδυνάμωση), παρ’ όλα αυτά η πλειονότητα των ρήξεων απαιτεί χειρουργική θεραπεία διότι δεν υπάρχει δυνατότητα αυτόματης επούλωσης. Ειδικά σε πλήρεις ρήξεις, πέραν των λειτουργικών ενοχλημάτων, υπάρχει και ο κίνδυνος αναπτύξεως αρθροπάθειας (Rotator cuff arthropathy) στο μέλλον εάν αυτές αφεθούν χωρίς θεραπεία.

Η θεραπεία εκλογής σχεδόν για το σύνολο των ρήξεων του τενοντίου πετάλου είναι η αρθροσκοπική αποκατάσταση. Η επέμβαση γίνεται με χρήση κάμερας και εφαρμογή 3-4 πολύ μικρών τομών 5-7 χιλιοστών, η κάθε μία. κατά την οποία οι τένοντες καθηλώνονται με ειδικά ράμματα (και μικρές άγκυρες) στην ανατομική τους θέση. Μετά την έξοδο του ασθενούς από το χειρουργείο απαιτείται ελάχιστη ή καθόλου αναλγησία καθώς και προφυλακτική αντιβιοτική αγωγή.

Ποιά είναι η διαδικασία πριν την επέμβαση της Ρήξης Τενοντίου Πετάλου του Ώμου;

Γίνεται έλεγχος για να προετοιμαστείτε για το χειρουργείο. Πραγματοποιούνται ακτινογραφίες, εξετάσεις αίματος και καρδιογράφημα. Λαμβάνεται πλήρες ιατρικό ιστορικό με έμφαση σε καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες ή προηγούμενες επεμβάσεις. Γίνεται τελικός έλεγχος από καρδιολόγο και αναισθησιολόγο. Η διαδικασία αυτή γίνεται συνήθως λίγες ώρες πριν την επέμβαση (εκτός και αν απαιτούνται ειδικές εξετάσεις με βάση το ιστορικό του ασθενούς).

Απαιτείται παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο μετά την επέμβαση της Ρήξης Τενοντίου Πετάλου του Ώμου;

Όχι, συνήθως ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο το ίδιο βράδυ, εκτός και αν ο ίδιος επιθυμεί να παραμείνει.

Τί είδους αναισθησία χρειάζεται στην επέμβαση της Ρήξης Τενοντίου Πετάλου του Ώμου;

Λόγω της θέσης του ασθενούς κατά την επέμβαση και της ανατομικής περιοχής στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται γενική αναισθησία.

Ποιός είναι ο χρόνος αποκατάστασης μετά την επέμβαση της Ρήξης Τενοντίου Πετάλου του Ώμου;

Η επιστροφή σε πλήρεις δραστηριότητες κυμαίνεται περίπου σε 2 ½ - 3 ½ μήνες.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την επέμβαση της Ρήξης Τενοντίου Πετάλου του Ώμου;

Το ποσοστό επιπλοκών της αρθροσκόπησης είναι κάτω από 1%, όταν αυτή διενεργείται από ειδικά εκπαιδευμένους ορθοπαιδικούς χειρουργούς. Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με την ανοικτή επέμβαση.

Δρ. Διονύσιος Χίσσας

Ο Δρ. Διονύσιος Π. Χίσσας είναι Διευθυντής του τμήματος Ρομποτικής Ορθοπαιδικής του Metropolitan Hospital. Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Ειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός. Αριστούχος διδάκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, μετεκπαιδευθείς στο St.Josef Hospital του Essen της Γερμανίας ...

Περισσότερα

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα παρακάτω στοιχεία:

210 4809516
info@chissas.gr
Metropolitan Hospital

 Επικοινωνία