Ζητήστε Δεύτερη Γνώμη

Εθνάρχου Μακαρίου 9 & Ελ. Βενιζέλου 1, Νέο Φάληρο
(+30) 210 4809516 - (+30) 694 5855705
info@chissas.gr

Οι συχνότερες παθήσεις του δικεφάλου τένοντα στην περιοχή του ώμου σχετίζονται με την μακρά κεφαλή του, και είναι οι εξής:

 • Τενοντοπάθεια της μακράς κεφαλής του δικεφάλου
 • Αστάθεια της μακράς κεφαλής του δικεφάλου

Παθήσεις του Δικεφάλου Τένοντα

 • Tενοντοπάθεια της μακράς κεφαλής του δικεφάλου
  Τα κύρια συμπτώματα της είναι ο πόνος κατά τις κινήσεις ή σε μερικές περιπτώσεις και κατά την ηρεμία. Συνήθως παρατηρείται φλεγμονή (άσηπτη) πέριξ του τένοντα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συνυπάρχει και κάποιου βαθμού φθορά του τένοντα.
  Το ιστορικό και η κλινική εξέταση είναι συνήθως διαγνωστικά. Ο παρακλινικός έλεγχος (ο Υπέρηχος και αν απαιτείται η Μαγνητική τομογραφία) συχνά χρησιμοποιούνται προς επιβεβαίωση της διάγνωσης.
  Η επιμονή των συμπτωμάτων για διάστημα μεγαλύτερο των 3-4 μηνών, που δεν ανταποκρίνονται στην συντηρητική αγωγή (φυσιοθεραπεία – φάρμακευτική αγωγή- ενέσιμη θεραπεία) καθιστά την αρθροσκόπηση ως την κύρια θεραπευτική επιλογή.
 • Αστάθεια της μακράς κεφαλής του δικεφάλου
  Και αυτή η πάθηση έχει ως κύρια κλινική εκδήλωση της τον πόνο κατά την κίνηση. Τα συμπτώματα προκαλούνται λόγω παθολογικής μετατόπισης του τένοντα έξω από την αύλακα του (υπεξάρθρημα ή εξάρθρημα).
  Η κλινική εξέταση, ο Υπέρηχος και αν απαιτείται η Μαγνητική τομογραφία συμβάλλουν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Η θεραπεία είναι χειρουργική:

 • Σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 55 γίνεται αρθροσκοπική τενόδεση, δηλαδή καθήλωση του τένοντα σε πιό χαμηλή θέση μέσα στην αύλακα του δικεφάλου.
 • Σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας επιλέγεται συνήθως η αρθροσκοπική τενόλυση, δηλαδή η απελευθέρωση του τένοντα ο οποίος συνήθως σταθεροποιείται αυτόματα σε κάποιο σημείο της αύλακας. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να παρατηρηθεί μιά μικρή απώλεια της μυική ισχύος του δικεφάλου.

Ποιά είναι η διαδικασία πριν την επέμβαση του Δικεφάλου Τένοντα;

Γίνεται έλεγχος για να προετοιμαστείτε για το χειρουργείο. Πραγματοποιούνται ακτινογραφίες, εξετάσεις αίματος και καρδιογράφημα. Λαμβάνεται πλήρες ιατρικό ιστορικό με έμφαση σε καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες ή προηγούμενες επεμβάσεις. Γίνεται τελικός έλεγχος από καρδιολόγο και αναισθησιολόγο. Η διαδικασία αυτή γίνεται συνήθως λίγες ώρες πριν την επέμβαση.

Απαιτείται παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο μετά την επέμβαση του Δικεφάλου Τένοντα;

Όχι, συνήθως ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο το ίδιο βράδυ, εκτός και αν ο ίδιος επιθυμεί να παραμείνει.

Τί είδους αναισθησία χρειάζεται στο χειρουργείο του Δικεφάλου Τένοντα;

Λόγω της θέσης του ασθενούς κατά την επέμβαση και της ανατομικής περιοχή στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται γενική αναισθησία.

Ποιός είναι ο χρόνος αποκατάστασης μετά την επέμβαση του Δικεφάλου Τένοντα;

Η επιστροφή σε πλήρεις δραστηριότητες είναι περίπου 4 εβδομάδες σε περίπτωση τενόλυσης, ενώ αυξάνει στις 8-10 εβομάδες σε περίπτωση τενόδεσης.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την επέμβαση του Δικεφάλου Τένοντα;

Το ποσοστό επιπλοκών της αρθροσκόπησης είναι κάτω από 1%, όταν αυτή διενεργείται από ειδικά εκπαιδευμένους ορθοπαιδικούς χειρουργούς. Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με την ανοικτή επέμβαση.

Δρ. Διονύσιος Χίσσας

Ο Δρ. Διονύσιος Π. Χίσσας είναι Διευθυντής του τμήματος Ρομποτικής Ορθοπαιδικής του Metropolitan Hospital. Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Ειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός. Αριστούχος διδάκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, μετεκπαιδευθείς στο St.Josef Hospital του Essen της Γερμανίας ...

Περισσότερα

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα παρακάτω στοιχεία:

210 4809516
info@chissas.gr
Metropolitan Hospital

 Επικοινωνία