Ζητήστε Δεύτερη Γνώμη Second Opinion

Εθνάρχου Μακαρίου 9 & Ελ. Βενιζέλου 1, Νέο Φάληρο
(+30) 210 4809516 - (+30) 694 5855705
info@chissas.gr

Οι συχνότερες παθήσεις του δικεφάλου τένοντα στην περιοχή του ώμου σχετίζονται με την μακρά κεφαλή του, και είναι οι εξής:

 • Τενοντοπάθεια της μακράς κεφαλής του δικεφάλου
 • Αστάθεια της μακράς κεφαλής του δικεφάλου

Παθήσεις του Δικεφάλου Τένοντα

 • Tενοντοπάθεια της μακράς κεφαλής του δικεφάλου
  Τα κύρια συμπτώματα της είναι ο πόνος κατά τις κινήσεις ή σε μερικές περιπτώσεις και κατά την ηρεμία. Συνήθως παρατηρείται φλεγμονή (άσηπτη) πέριξ του τένοντα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συνυπάρχει και κάποιου βαθμού φθορά του τένοντα.
  Το ιστορικό και η κλινική εξέταση είναι συνήθως διαγνωστικά. Ο παρακλινικός έλεγχος (ο Υπέρηχος και αν απαιτείται η Μαγνητική τομογραφία) συχνά χρησιμοποιούνται προς επιβεβαίωση της διάγνωσης.
  Η επιμονή των συμπτωμάτων για διάστημα μεγαλύτερο των 3-4 μηνών, που δεν ανταποκρίνονται στην συντηρητική αγωγή (φυσιοθεραπεία – φάρμακευτική αγωγή- ενέσιμη θεραπεία) καθιστά την αρθροσκόπηση ως την κύρια θεραπευτική επιλογή.
 • Αστάθεια της μακράς κεφαλής του δικεφάλου
  Και αυτή η πάθηση έχει ως κύρια κλινική εκδήλωση της τον πόνο κατά την κίνηση. Τα συμπτώματα προκαλούνται λόγω παθολογικής μετατόπισης του τένοντα έξω από την αύλακα του (υπεξάρθρημα ή εξάρθρημα).
  Η κλινική εξέταση, ο Υπέρηχος και αν απαιτείται η Μαγνητική τομογραφία συμβάλλουν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Η θεραπεία είναι χειρουργική:

 • Σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 55 γίνεται αρθροσκοπική τενόδεση, δηλαδή καθήλωση του τένοντα σε πιό χαμηλή θέση μέσα στην αύλακα του δικεφάλου.
 • Σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας επιλέγεται συνήθως η αρθροσκοπική τενόλυση, δηλαδή η απελευθέρωση του τένοντα ο οποίος συνήθως σταθεροποιείται αυτόματα σε κάποιο σημείο της αύλακας. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να παρατηρηθεί μιά μικρή απώλεια της μυική ισχύος του δικεφάλου.

Δρ. Διονύσιος Χίσσας

Ο Δρ. Διονύσιος Π. Χίσσας είναι Διευθυντής του τμήματος Ρομποτικής Ορθοπαιδικής του Metropolitan Hospital. Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Ειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός. Αριστούχος διδάκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, μετεκπαιδευθείς στο St.Josef Hospital του Essen της Γερμανίας ...

 

Περισσότερα

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα παρακάτω στοιχεία:

210 4809516
info@chissas.gr
Metropolitan Hospital
Υγεία

 Επικοινωνία