Ζητήστε Δεύτερη Γνώμη

Εθνάρχου Μακαρίου 9 & Ελ. Βενιζέλου 1, Νέο Φάληρο
(+30) 210 4809516 - (+30) 694 5855705
info@chissas.gr

Ο παγωμένος ώμος (ή συμφυτική θυλακίτιδα) είναι το αποτέλεσμα της δημιουργίας συμφύσεων και ρικνώσεων του αρθρικού θυλάκου. Παρατηρείται συχνά σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, μπορεί να είναι το προιόν κάποιου τραυματισμού, ή να μην οφείλεται σε συγκεκριμένη αιτία (αγνώστου αιτιολογίας).

Παγωμένος Ώμος

Η κύρια κλινική εκδήλωση του παγωμένου ώμου είναι η έντονη δυσκαμψία της άρθρωσης. Αυτός ο έντονος περιορισμός της κίνησης του ώμου συχνά συνοδεύεται από πόνο. Επιπροσθέτως, δεν παρατηρείται διαφορά μεταξύ ενεργητικού και παθητικού εύρους κίνησης της άρθρωσης. Η συντηρητική θεραπεία είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων αναποτελεσματική.

Η θεραπεία εκλογής είναι η αρθροσκοπική λύση των συμφύσεων του θυλάκου (Capsular Release) και η κινητοποίηση της άρθρωσης. Η επέμβαση γίνεται με χρήση κάμερας και εφαρμογή 2-3 πολύ μικρών τομών 5-7 χιλιοστών, η κάθε μία. Μετά την έξοδο του ασθενούς από το χειρουργείο απαιτείται ελάχιστη ή καθόλου αναλγησία.

Η κινητοποίηση του χεριού είναι άμεση. Από την ίδια μέρα ξεκινά εντατικό πρόγραμμα φυσικοθεραπεία για την διατήρηση του πλήρους εύρους κίνησης που επιτεύχθηκε με το χειρουργείο.

Ποιά είναι η διαδικασία πριν την επέμβαση για τον Παγωμένο Ώμο;

Γίνεται έλεγχος για να προετοιμαστείτε για το χειρουργείο. Πραγματοποιούνται ακτινογραφίες, εξετάσεις αίματος και καρδιογράφημα. Λαμβάνεται πλήρες ιατρικό ιστορικό με έμφαση σε καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες ή προηγούμενες επεμβάσεις. Γίνεται τελικός έλεγχος από καρδιολόγο και αναισθησιολόγο. Η διαδικασία αυτή γίνεται συνήθως λίγες ώρες πριν την επέμβαση.

Απαιτείται παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο μετα το χειρουργείο για τον Παγωμένο Ώμο;

Όχι, συνήθως ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο το ίδιο βράδυ, εκτός και αν ο ίδιος επιθυμεί να παραμείνει.

Τί είδους αναισθησία χρειάζεται στο χειρουργείο του Παγωμένου Ώμου;

Λόγω της θέσης του ασθενούς κατά την επέμβαση και της ανατομικής περιοχή στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται γενική αναισθησία.

Ποιός είναι ο χρόνος αποκατάστασης μετά την επέμβαση του Παγωμένου Ώμου;

Η επιστροφή σε πλήρεις δραστηριότητες είναι περίπου 4-6 εβδομάδες.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την επέμβαση του Παγωμένου Ώμου;

Το ποσοστό επιπλοκών της αρθροσκόπησης είναι κάτω από 1%, όταν αυτή διενεργείται από ειδικά εκπαιδευμένους ορθοπαιδικούς χειρουργούς. Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με την ανοικτή επέμβαση.

Δρ. Διονύσιος Χίσσας

Ο Δρ. Διονύσιος Π. Χίσσας είναι Διευθυντής του τμήματος Ρομποτικής Ορθοπαιδικής του Metropolitan Hospital. Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Ειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός. Αριστούχος διδάκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, μετεκπαιδευθείς στο St.Josef Hospital του Essen της Γερμανίας ...

Περισσότερα

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα παρακάτω στοιχεία:

210 4809516
info@chissas.gr
Metropolitan Hospital

 Επικοινωνία