Ζητήστε Δεύτερη Γνώμη

Εθνάρχου Μακαρίου 9 & Ελ. Βενιζέλου 1, Νέο Φάληρο
(+30) 210 4809516 - (+30) 694 5855705
info@chissas.gr

Η ανάπτυξη σοβαρού βαθμού οστεοαρθρίτιδας που δεν ανταποκρίνεται στην συντηρητική αγωγή (φυσιοθεραπεία - φάρμακα - ενέσιμη θεραπεία) καθιστά την ολική αρθροπλαστική την κύρια θεραπευτική επιλογή.

Μία κατεστραμμένη άρθρωση είναι συνήθως το τελικό αποτέλεσμα της ανάπτυξης αρθρίτιδος που συχνότερα είναι ιδιοπαθής (δηλ. χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία) ή μπορεί να οφείλεται σε άλλα αίτια όπως τραύμα (π.χ. κάταγμα), χρόνια νόσος (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα), κα.

Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου

Η κατάσταση αυτή μπορεί να μειώσει σημαντικά το επίπεδο ποιότητας ζωής, επηρεάζοντας άμεσα τομείς, όπως τη λειτουργικότητα του ατόμου, την καθημερινότητά του και τη συναισθηματική του κατάσταση.

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου, όπως ονομάζεται η επέμβαση αντικατάσταση της άρθρωσης με τεχνητή, αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις όχι μόνο της ορθοπαιδικής αλλά και της ιατρικής γενικότερα, τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκε, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (minimally invasive surgery).

Με τον όρο αυτό, εννοούμε τις επεμβάσεις που γίνονται με πολύ μικρή τομή καθώς και ελάχιστο τραυματισμό ιστών.

Ποιά είναι η διαδικασία πριν την επέμβαση της Οστεοαρθρίτιδας του Ισχίου;

Γίνεται έλεγχος για να προετοιμαστείτε για το χειρουργείο. Πραγματοποιούνται ακτινογραφίες, εξετάσεις αίματος και καρδιογράφημα. Λαμβάνεται πλήρες ιατρικό ιστορικό με έμφαση σε καρδιακά, αναπνευστικά και ορμονολογικά προβλήματα , λοιμώξεις, αλλεργίες ή προηγούμενες επεμβάσεις. Γίνεται τελικός έλεγχος από καρδιολόγο και αναισθησιολόγο. Η εισαγωγή γίνεται την προηγουμένη ημέρα του χειρουργείου. Χρειάζεται κάλυψη με 2 μονάδες αίμα σε συνενόηση με την αιμοδοσία του νοσοκομείου.

Απαιτείται παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο μετα την επέμβαση της Οστεοαρθρίτιδας του Ισχίου;

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής νοσηλεύται για 2-4 ημέρες.

Τί είδους αναισθησία χρειάζεται την επέμβαση της Οστεοαρθρίτιδας του Ισχίου;

Το είδος της αναισθησίας καθορίζεται σε συνενόηση με τον αναισθησιολόγο. Αυτή μπορεί να είναι ραχιαία/επισκληρίδιος ή γενική αναισθησία.

Ποιός είναι ο χρόνος αποκατάστασης μετά την επέμβαση της Οστεοαρθρίτιδας του Ισχίου;

Η πλήρης επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες είναι περίπου 1 ½ - 2 μήνες. Ο ασθενής είναι σε θέση να περπατά με την βοήθεια περιπατητήρα απο την επομένη της επέμβασης.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την επέμβαση της Οστεοαρθρίτιδας του Ισχίου;

Το ποσοστό επιπλοκών της επέμβασης είναι περίπου 2-3%, όταν αυτή διενεργείται από ειδικά εκπαιδευμένους ορθοπαιδικούς χειρουργούς. Συνηθέστερες από αυτές είναι η θρομβοεμβολική νόσος, και η φλεγμονή.

Δρ. Διονύσιος Χίσσας

Ο Δρ. Διονύσιος Π. Χίσσας είναι Διευθυντής του τμήματος Ρομποτικής Ορθοπαιδικής του Metropolitan Hospital. Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Ειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός. Αριστούχος διδάκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, μετεκπαιδευθείς στο St.Josef Hospital του Essen της Γερμανίας ...

Περισσότερα

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα παρακάτω στοιχεία:

210 4809516
info@chissas.gr
Metropolitan Hospital

 Επικοινωνία