Ζητήστε Δεύτερη Γνώμη Second Opinion

Εθνάρχου Μακαρίου 9 & Ελ. Βενιζέλου 1, Νέο Φάληρο
(+30) 210 4809516 - (+30) 694 5855705
info@chissas.gr

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την σταθερότητα του γόνατος καθώς είναι αυτός που συγκρατεί την κνήμη σε δυνάμεις πρόσθιας παρεκτόπισης και εξωτερικής στροφής.

Ο πρόσθιος χιαστός μπορεί να τραυματιστεί από στροφικές κακώσεις με το γόνατο ελαφρά λυγισμένο, όπως επίσης μετά από βίαιη υπερέκταση ή υπέρκαμψη του γόνατος.

Ρήξη Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου

Συχνά συνυπάρχουν κακώσεις των μηνίσκων ή/και των πλαγίων συνδέσμων.

Οι κλινικές εκδηλώσεις μπορεί να είναι πόνος, οίδημα(αίμαρθρο), δυσκαμψία, αίσθημα αστάθειας. Η παρατεινόμενη αστάθεια του γόνατος μπορεί να προκαλέσει επιπλέον βλάβες στους μηνίσκους και τον αρθρικό χόνδρο. Πολλοί υποστηρίζουν πως η μη αποκατεστημένη ρήξη του προσθίου χιαστού είναι η αρχή του τέλους του γόνατος.

Η θεραπεία εκλογής είναι η αρθροσκοπική αποκατάσταση ( γίνεται με την βοήθεια κάμερας και την χρήση μικροσκοπικών εργαλείων διαμέσου 2-3 πολύ μικρών τομών 5-7 χιλιοστών η κάθε μία, καθως και μιας μικρής τομής λήψης του μοσχεύματος).

Υπάρχει ποικιλία επιλογών σχετικά με την χρήση μοσχευμάτων:

  • Τενόντιο μόσχευμα Ημιτενοντώδους - Ισχνού (Hamstrings)
    Χρησιμοποιείται ευρέως στα περισσότερα κέντρα του εξωτερικού. Πλεονεκτεί κυρίως λόγω της πολύ μικρής τομής που απαιτείται για την λήψη του, δεν υπάρχει μετεχειρητικός πόνος, μικρού βαθμού ή καθόλου νοσηρότητα της δότριας περιοχής.
  • Μόσχευμα από τμήμα του Επιγονατιδικού τένοντα
    Έχει θεωρητικά ταχύτερη ενσωμάτωση, αλλά προυποθέτει μεγαλύτερες τομές , μετεγχειρητικό πόνο, και πιθανή νοσηρότητα της δότριας περιοχής.
  • 3Μόσχευμα προερχόμενο από δωρητή (Ετερόλογο - Πτωματικό)
    Αυτού του είδους τα μοσχεύματα κερδίζουν συνεχώς μεγαλύτερη θέση τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Τα πλεονεκτήματα τους είναι η ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία και η απουσία νοσηρότητας της δότριας περιοχής.

Δρ. Διονύσιος Χίσσας

Ο Δρ. Διονύσιος Π. Χίσσας είναι Διευθυντής του τμήματος Ρομποτικής Ορθοπαιδικής του Metropolitan Hospital. Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Ειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός. Αριστούχος διδάκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, μετεκπαιδευθείς στο St.Josef Hospital του Essen της Γερμανίας ...

 

Περισσότερα

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα παρακάτω στοιχεία:

210 4809516
info@chissas.gr
Metropolitan Hospital
Υγεία

 Επικοινωνία