Οι μηνίσκοι έχουν ημισεληνοειδές σχήμα, ινοχόνδρινη σύσταση και κύρια λειτουργία τους είναι η απορρόφηση των κραδασμών ( σαν αμορτισέρ) της άρθρωσης του γόνατος. Οι μηνίσκοι μπορεί να υποστούν ρήξη σαν συνέπεια κάποιου τραυματισμού (πχ κατά την διάρκεια κάποιας αθλητικής δραστηριότητας) ή εκφύλιση ( φθορά) σαν συνεπεια καθημερινής καταπόνησης με την πάροδο της ηλικίας ή λόγω αυξημένου βάρους.
Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν από ήπιο άλγος κατά την διάρκεια ακραίων κινήσεων έως οίδημα και μπλοκ της κίνησης (αδυναμία να τεντωθεί το πόδι) σε σοβαρότερες περιπτώσεις. Η κλινική εξέταση σε συνδυασμό με ακτινολογικό έλεγχο( η Μαγνητική Τομογραφία είναι η εξέταση εκλογής) θέτουν την διάγνωση.Στις περισσότερες περιπτώσεις θεραπεία εκλογής είναι η αρθροσκοπική αποκατάσταση ( με χρήση κάμερας και εφαρμογή 2-3 πολύ μικρών τομών 5-7 χιλιοστών, η κάθε μία) με στόχο την αποφυγή φθοράς του αρθρικού χόνδρου ή/και επέκτασης της υπάρχουσας ρήξεως του μηνίσκου.
Οι χειρουρικές τεχνικές διακρίνονται σε:
- Μερική μηνισκεκτομή:
κατά την οποία αφαιρείται μόνο το κατεστραμμένο τμήμα του μηνίσκου μέχρι τα όρια του υγιούς μηνίσκου. Η διάρκεια νοσηλείας είναι 1 ημέρα. Ο χρόνος αποκατάστασης είναι 4-5 εβδομάδες. - Συρραφή του μηνίσκου:
σε νέους ασθενείες συχνά επιλέγεται η συρραφή του τμήματος που έχει υποστεί ρήξη. Κριτήρια είναι η ηλικία, το είδος και η έκταση της ρήξης. Η διάρκεια νοσηλείας είναι 1 ημέρα. Ο χρόνος αποκατάστασης είναι 10-12 εβδομάδες.
Μετά την έξοδο του ασθενούς από το χειρουργείο απαιτείται ελάχιστη ή καθόλου αναλγησία καθώς και προφυλακτική αντιβιοτική αγωγή. Η τεχνική αυτή επιτρέπει την γρήγορη κινητοποίηση της άρθρωσης για την αποφυγή δυσκαμψίας ή/και ατροφίας των μυών.