Ζητήστε Δεύτερη Γνώμη Second Opinion

Εθνάρχου Μακαρίου 9 & Ελ. Βενιζέλου 1, Νέο Φάληρο
(+30) 210 4809516 - (+30) 694 5855705
info@chissas.gr

Το εξάρθρημα της επιγονατίδας συνίσταται σε πλήρη παρεκτόπιση της επιγονατίδας από τους μηριαίους κονδύλους και διακρίνεται σε τραυματικό και υποτροπιάζον. Το τραυματικό εξάρθρημα παρατηρείται στο 1% των νεαρών αθλητών ηλικίας 9 ως 15 ετών και συχνά συνοδεύεται από οστεοχόνδρινα κατάγματα (40% ως 50% των περιπτώσεων).

Αστάθεια της Επιγονατίδας

Η βλαισογωνία (γωνία Q>20 μοιρών), η χαλάρωση των έσω καθεκτικών συνδέσμων,η υψηλή θέση της επιγονατίδας, η υποπλαστική επιγονατίδα, η αβαθής μηριαία τροχιλία, ο υποπλαστικός έξω μηριαίος κόνδυλος είναι μερικοί από τους προδιαθεσικούς παράγοντες που οδηγούν σε καθ΄έξιν εξάρθρημα της επιγονατίδας (δηλ. σε αστάθεια). Το 15% - 20% περίπου των περιπτώσεων οξέος τραυματικού εξαρθρήματος της επιγονατίδας, μεταπίπτει σε καθ'έξιν εξάρθρημα.

Η θεραπεία στις περιπτώσεις αυτές είναι χειρουργική και περιλαμβάνει:

  • Χαλάρωση (release) των έξω καθεκτικών συνδέσμων και συρραφή με αναδίπλωση των έσω καθεκτικών συνδέσμων ( Αρθροσκοπικά).
  • Ανακατασκευή του Έσω επιγονατιδομηριαίου συνδέσμου (MPFL – medial patelofemoral ligament) με mini – open τεχνική. Τα τελευταία χρόνια πολλές μελέτες έχουν καταδείξει την σπουδαιότητα της ανακατασκευής του συνδέσμου αυτού για την σταθερότητα της επιγονατίδος. Η τεχνική περιλαμβάνει την χρήση αυτόλογου μοσχεύματος ημιτενοντώδους τένοντα ή την χρήση αλλομοσχεύματος.

Δρ. Διονύσιος Χίσσας

Ο Δρ. Διονύσιος Π. Χίσσας είναι Διευθυντής του τμήματος Ρομποτικής Ορθοπαιδικής του Metropolitan Hospital. Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Ειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός. Αριστούχος διδάκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, μετεκπαιδευθείς στο St.Josef Hospital του Essen της Γερμανίας ...

 

Περισσότερα

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα παρακάτω στοιχεία:

210 4809516
info@chissas.gr
Metropolitan Hospital
Υγεία

 Επικοινωνία