Ζητήστε Δεύτερη Γνώμη

Εθνάρχου Μακαρίου 9 & Ελ. Βενιζέλου 1, Νέο Φάληρο
(+30) 210 4809516 - (+30) 694 5855705
info@chissas.gr

Ρομποτικά υποβοηθούμενη ολική αρθροπλαστική ισχίου MAKO

Η χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας στην ορθοπαιδική διανύει τον τέταρτο χρόνο επιτυχούς εφαρμογής της στην Ελλάδα.

Το Metropolitan Hospital είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη, στο οποίο πραγματοποιούνται εξειδικευμένες Ρομποτικά Υποβοηθούμενες επεμβάσεις στο Ισχίο και το Γόνατο για την αντιμετώπιση προβλημάτων οστεοαρθρίτιδας.

Η επένδυση του Metropolitan με μοναδική για την Ελλάδα τεχνολογία αιχμής, το υψηλό επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών και η ειδική εκπαίδευση και πιστοποίηση στη ρομποτική χειρουργική  των γιατρών του είχαν ως αποτέλεσμα την απονομή του τιμητικού τίτλου ”Center of Excellence for Mako”, δηλαδή κέντρο εξαιρετικής κλινικής δραστηριότητας, που κατέχουν ελάχιστα κέντρα παγκοσμίως.

Η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται από το 2006 με μεγάλη επιτυχία σε περισσότερα από 300 νοσοκομεία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων και πιο εξειδικευμένων εξ αυτών (Hospital for Special Surgery, Mayo Clinic, John Hopkins, Hospital for Joint Diseases, κλπ).

Αιτίες του πόνου του ισχίου σας


Οι αρθρώσεις σας εμπλέκονται σχεδόν σε κάθε δραστηριότητα που κάνετε.

Οι κινήσεις όπως το περπάτημα, η κάμψη και η περιστροφή απαιτούν τη χρήση των αρθρώσεων του ισχίου και του γόνατός σας.

Όταν το ισχίο σας είναι φθαρμένο ή τραυματισμένο, ο πόνος που προκύπτει μπορεί να περιορίσει σοβαρά την ικανότητά σας να μετακινείστε και να εργάζεστε.
Μια κοινή αιτία του πόνου του ισχίου είναι η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ).

Η οστεοαρθρίτιδα καλείται μερικές φορές εκφυλιστική αρθρίτιδα επειδή είναι μια κατάσταση «φθοράς» που συνεπάγεται την εκφύλιση των χόνδρων και των οστών.

Με την οστεοαρθρίτιδα, ο χόνδρος που καλύπτεται στο τέλος του μηριαίου οστού μπορεί να έχει φθαρεί, κάνοντας το βάδισμα οδυνηρό καθώς το οστό τρίβεται με τα άλλα οστά.

Τι είναι η ρομποτική χειρουργική αντικατάσταση ισχίου

Η Ολική Χειρουργική Αντικατάστασης Ισχίου περιλαμβάνει την αφαίρεση αρθριτικών οστών και κατεστραμμένου χόνδρου και την αντικατάστασή τους με εμφυτεύματα ισχίου που έχουν σχεδιαστεί για να υποκαθιστούν την άρθρωση του ισχίου.

Η τεχνολογία Mako robotic-arm της εταιρείας Stryker χρησιμοποιείται για την Ολική Αντικατάσταση του Ισχίου, η οποία είναι μια διαδικασία που σχεδιάστηκε για ασθενείς που πάσχουν από μη φλεγμονώδη ή φλεγμονώδη εκφυλιστική ασθένεια αρθρώσεων του ισχίου.

Αυτή η τεχνολογία παρέχει στον χειρουργό ένα τρισδιάστατο μοντέλο απόλυτης ακρίβειας σας για να προετοιμαστεί η επέμβαση.

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο χειρουργός σας καθοδηγεί το ρομπότ-βραχίονα Stryker ΜΑΚΟ βάσει του τρισδιάστατου προεγχειρητικού σχεδιασμού. Αυτό βοηθά τον χειρουργό να προετοιμάσει και να τοποθετήσει το ολικό εμφύτευμα ισχίου με βάση την ανατομία σας.

Πώς λειτουργεί η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική επέμβαση Mako

1. Ένα σχέδιο εξατομικευμένο για εσάς
Όλα ξεκινούν με αξονική τομογραφία της άρθρωσης, που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου εικονικού μοντέλου της δικής σας, μοναδικής ανατομίας. Αυτό το εικονικό μοντέλο φορτώνεται στο λογισμικό Mako System και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του εξατομικευμένου προεγχειρητικού σχεδίου σας.

2. Στο χειρουργείο
Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο χειρουργός καθοδηγεί τον ρομποτικό βραχίονα κατά την προετοιμασία της υποδοχής ισχίου και τοποθετώντας το εμφύτευμα με βάση το εξατομικευμένο προεγχειρητικό σχέδιο. Το σύστημα Mako επιτρέπει επίσης στον χειρουργό σας να κάνει προσαρμογές στο σχέδιό σας κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης όπως απαιτείται. Όταν ο χειρουργός προετοιμάσει το οστό για το εμφύτευμα, το σύστημα Mako καθοδηγεί τον χειρουργό μέσα στην προκαθορισμένη περιοχή και βοηθά στον χειρουργό να μην κινείται εκτός των προγραμματισμένων ορίων. Αυτό βοηθά
στην ακριβέστερη τοποθέτηση και ευθυγράμμιση του εμφυτεύματός σας.

3. Ύστερα από τη χειρουργική επέμβαση
Ύστερα από τη χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός σας, οι νοσηλευτές και  οι φυσιοθεραπευτές σας θα θέσουν στόχους μαζί σας για να σας επιστρέψουν στην κίνηση. Θα παρακολουθούν στενά την κατάσταση και την πρόοδό σας.
Ο χειρουργός σας μπορεί να αξιολογήσει την ακτινογραφία του νέου σας ισχίου.

Σύμφωνα με μελέτες από τις ΗΠΑ, η ακρίβεια που προσφέρει το ρομποτικό σύστημα MAKO στην προετοιμασία και τοποθέτηση των προθέσεων προσεγγίζει το 99% σε σύγκριση με το 68% που προσφέρουν οι κλασικές τεχνικές.

Tα πλεονεκτήματα της Ρομποτικής μεθόδου MAKO στην Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

Το ισχίο που πάσχει από αρθρίτιδα ή άλλη εκφυλιστική νόσο, μπορεί να υποβληθεί σε ελάχιστα επεμβατική ρομποτική αντικατάσταση με χρήση ειδικών ενθεμάτων που διατίθενται αποκλειστικά για ρομποτική εφαρμογή.

Στα πλεονεκτήματα από την εφαρμογή της ρομποτικής τεχνικής στις παθήσεις του ισχίου περιλαμβάνονται η υψηλή ακρίβεια στην τοποθέτηση των προθέσεων και η απόλυτη ευθυγράμμισή τους, παράγοντες ιδιαίτερα σημαντικοί για εξαιρετικά μακροχρόνια αποτελέσματα.

Δεν υπάρχει καμία άλλη μέθοδος ή τεχνική στο ισχίο η οποία να προσφέρει:
Εξατομικευμένο, τρισδιάστατο προεγχειρητικό σχεδιασμό σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενούς
Ρομποτικά υποβοηθούμενη προετοιμασία των οστών για να υποδεχθούν τα εμφυτεύματα.
Ρομποτικά ελεγχόμενη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με αποτέλεσμα υψηλή ακρίβεια και ευθυγράμμιση.
Απόλυτα ακριβή έλεγχο του μήκος του σκέλους.  Μείωση πιθανότητας επιπλοκών όπως εξάρθρημα της αρθροπλαστικής.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Δρ. Διονύσιος Χίσσας

Ο Δρ. Διονύσιος Π. Χίσσας είναι Διευθυντής του τμήματος Ρομποτικής Ορθοπαιδικής του Metropolitan Hospital. Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Ειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός. Αριστούχος διδάκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, μετεκπαιδευθείς στο St.Josef Hospital του Essen της Γερμανίας ...

Περισσότερα

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα παρακάτω στοιχεία:

210 4809516
info@chissas.gr
Metropolitan Hospital

 Επικοινωνία