Ζητήστε Δεύτερη Γνώμη

Εθνάρχου Μακαρίου 9 & Ελ. Βενιζέλου 1, Νέο Φάληρο
(+30) 210 4809516 - (+30) 694 5855705
info@chissas.gr

Η χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας στην ορθοπαιδική διανύει τον τέταρτο χρόνο επιτυχούς εφαρμογής της στην Ελλάδα.

Το Metropolitan Hospital είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη, στο οποίο πραγματοποιούνται εξειδικευμένες Ρομποτικά Υποβοηθούμενες επεμβάσεις στο Ισχίο και το Γόνατο για την αντιμετώπιση προβλημάτων οστεοαρθρίτιδας.

Η επένδυση του Metropolitan με μοναδική για την Ελλάδα τεχνολογία αιχμής, το υψηλό επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών και η ειδική εκπαίδευση και πιστοποίηση στη ρομποτική χειρουργική των γιατρών του είχαν ως αποτέλεσμα την απονομή του τιμητικού τίτλου ”Center of Excellence for Mako”, δηλαδή κέντρο εξαιρετικής κλινικής δραστηριότητας, που κατέχουν ελάχιστα κέντρα παγκοσμίως.

Η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται από το 2006 με μεγάλη επιτυχία σε περισσότερα από 300 νοσοκομεία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων και πιο εξειδικευμένων εξ αυτών (Hospital for Special Surgery, Mayo Clinic, John Hopkins, Hospital for Joint Diseases, κλπ).

Σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές

Μιλήστε με τον ορθοπεδικό σας χειρουργό για τον πόνο που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα στο γόνατό σας. Είναι βέβαιο ότι δεν θέλετε μια «προκάτ» λύση για το δικό σας, συγκεκριμένο προβλημα. Είναι το γόνατό σας, το σώμα σας. Ενημερωθείτε για τις σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές που προσφέρει η Ρομποτική Τεχνολογία ΜΑΚΟ. Πλέον είναι εφικτή η Μερική ή Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος σε μετρίου ή προχωρημένου σταδίου οστεοαρθρίτιδα.

 • Μερική Αρθροπλαστική Γόνατος ΜΑΚΟ
  Oι ασθενείς με πρώιμη ή μετρίας βαρύτητας οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, μπορούν να θεραπευθούν με την πλέον σύγχρονη, ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο παγκοσμίως, χωρίς να χρειαστεί να υποβληθούν σε ολική αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος (Ολική Αρθροπλαστική). Με την τεχνική MAKO αντικαθίσταται μόνο το παθολογικό τμήμα του αρθρικού χόνδρου και όχι όλη η άρθρωση όπως συμβαίνει στην ολική αρθροπλαστική. Έτσι αποκαθίσταται η κινηματική της άρθρωσης του γόνατος με αποτέλεσμα φυσιολογική κίνηση και επάνοδο σε πλήρεις δραστηριότητες γρήγορα και χωρίς πόνο.
 • Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος ΜΑΚΟ
  Σε περίπτωση βαριάς αρθροπάθειας σε όλο το γόνατο (και στα 3 διαμερίσματα), κύρια ένδειξη παραμένει η ολική αρθροπλαστική. Η ρομποτικά υποβοηθούμενη ολική αρθροπλαστική MAKO με εμφυτεύματα Triathlon είναι ένα παράδειγμα του πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον τρόπο εφαρμογής της αρθροπλαστικής γόνατος. Η τεχνολογία του μέλλοντος είναι σήμερα στα χέρια μας.

Μερική αρθροπλαστική γόνατος ΜΑΚΟ

Με τη μερική αρθροπλαστική αντικαθίσταται μόνο η κατεστραμμένη περιοχή της άρθρωσης του γόνατος, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση του τραύματος σε υγιή οστά και ιστούς.

Η οστεοαρθρίτιδα καλείται μερικές φορές εκφυλιστική αρθρίτιδα επειδή είναι μια κατάσταση «φθοράς» που συνεπάγεται τη διάσπαση του χόνδρου στις αρθρώσεις. Όταν ο χόνδρος φθείρεται, τα οστά τρίβονται μεταξύ τους προκαλώντας πόνο και ακαμψία. Με την επιλεκτική στόχευση του τμήματος του γόνατος που έχει υποστεί βλάβη από την οστεοαρθρίτιδα, ο χειρουργός μπορεί να αντικαταστήσει ένα τμήμα του γόνατός σας, βοηθώντας παράλληλα να κρατήσετε τα υγιή οστά και τους συνδέσμους που το περιβάλλουν.

Οι τρεις τύποι μερικής αρθροπλαστικής:

1. Μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική Είναι μια διαδικασία που αντικαθιστά μόνο το εσωτερικό ή το εξωτερικό διαμέρισμα του γόνατος.

2. Επιγονατιδομηριαία αρθροπλαστική Η αντικατάσταση είναι μια διαδικασία που αντικαθιστά την φθαρμένη επιγονατίδα και την τροχιλία (το αυλάκι στο τέλος του μηριαίου οστού).

3. Διδιαμερισματική αρθροπλαστική Είναι μια διαδικασία που αντικαθιστά τα δύο από τα τρία διαμερίσματα της άρθρωσης του γόνατος.

Ολική αρθροπλαστική γόνατος ΜΑΚΟ

Με την ολική αρθροπλαστική αντικαθίστανται και τα τρία διαμερίσματα του γόνατος.

Η οστεοαρθρίτιδα καλείται μερικές φορές εκφυλιστική αρθρίτιδα επειδή είναι μια κατάσταση «φθοράς» που συνεπάγεται τη διάσπαση του χόνδρου στις αρθρώσεις. Όταν ο χόνδρος φθείρεται, τα οστά τρίβονται μεταξύ τους προκαλώντας πόνο και ακαμψία. Σε προχωρημένο στάδιο η οστεοαρθρίτιδα αφορά και τα τρία διαμερίσματα του γόνατος. Η βάδιση πραγματοποιείται με μεγάλη δυσκολία, ο πόνος είναι συχνός, ακόμα και στην ηρεμία. Με την Ολική Αρθροπλαστική αντικαθίστανται και τα τρία διαμερίσματα της άρθρωσης.

Με πάνω από μια δεκαετία κλινικού ιστορικού, τα εμφυτεύματα Triathlon είναι διαφορετικά από τις κλασικές αρθροπλαστικές γόνατος επειδή είναι σχεδιασμένα να συνεργάζονται με το σώμα για να προωθήσουν τη φυσική κυκλική κίνηση. Αυτό οφείλεται στον σχεδιασμό μιας ακτίνας του εμφυτεύματος του γόνατος. Η μονή ακτίνα σημαίνει ότι καθώς το γόνατό σας λυγίζει, η ακτίνα είναι η ίδια, παρόμοια με τον κύκλο και ενδεχομένως απαιτεί λιγότερη προσπάθεια από τον τετρακέφαλο μυ για την κίνηση. Δεδομένου ότι ο μυς του μηρού (τετρακέφαλος) συνδέεται με το γόνατό σας, αναπόφευκτα εμπλέκεται στη χειρουργική επέμβαση. Ως εκ τούτου, ο τετρακέφαλος μυς μπορεί να γίνει πηγή δυσφορίας ή πόνου κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκατάστασης. Ο τετρακέφαλος μυς παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητά σας να μετακινείτε τα πόδια σας, έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην αποκατάστασή σας και στο πόσο γρήγορα μπορείτε να επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας.

Πως λειτουργεί η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική επέμβαση ΜΑΚΟ;

Ένα σχέδιο εξατομικευμένο για εσάς
Όλα ξεκινούν με αξονική τομογραφία της άρθρωσης, που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου εικονικού μοντέλου της δικής σας, μοναδικής ανατομίας. Αυτό το εικονικό μοντέλο φορτώνεται στο λογισμικό Mako System και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του εξατομικευμένου προεγχειρητικού σχεδίου σας.

Στο χειρουργείο
Στο χειρουργείο, ο χειρουργός σας θα χρησιμοποιήσει το Mako στην εκτέλεση της επέμβασης βάσει του εξατομικευμένου προεγχειρητικού σχεδίου σας. Το σύστημα Mako επιτρέπει επίσης στον χειρουργό να κάνει προσαρμογές στο σχέδιό σας κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, όταν απαιτείται. Όταν ο χειρουργός προετοιμάσει το οστό για το εμφύτευμα, το σύστημα Mako καθοδηγεί τον χειρουργό στην προκαθορισμένη περιοχή και βοηθά στον χειρουργό να μην κινείται εκτός των προγραμματισμένων ορίων. Αυτό βοηθά στην ακριβέστερη τοποθέτηση και ευθυγράμμιση του εμφυτεύματός σας.

Υστερα από τη χειρουργική επέμβαση
Υστερα από τη χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός σας, οι νοσηλευτές και οι φυσιοθεραπευτές σας θα θέσουν στόχους μαζί σας για να επιστρέψετε σε κίνηση. Θα παρακολουθούν στενά την κατάσταση και την πρόοδό σας. Ο χειρουργός σας μπορεί να αξιολογήσει μαζί σας μια ακτινογραφία του νέου σας γόνατος.

Η τεχνολογία Mako επιτρέπει στον χειρουργό σας να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο χειρουργικό σχέδιο μόνο για το γόνατό σας.

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής μερικής αρθροπλαστικής γόνατος

Το διαδραστικό Ρομποτικά υποβοηθούμενο ορθοπαιδικό σύστημα MAKO διευκολύνει τον τρισδιάστατο σχεδιασμό της επέμβασης πριν αυτή ξεκινήσει.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης το ρομπότ ΜΑΚΟ βοηθά τον χειρουργό να προσδιορίζει και να αφαιρεί με απόλυτη ακρίβεια μόνο την παθολογική περιοχή του χόνδρου, η οποία αντικαθίσταται με ειδικά εμφυτεύματα. Λόγω της στοχευμένης παρέμβασης, το υγιές τμήμα της άρθρωσης (υγιής χόνδρος και χιαστοί σύνδεσμοι) διατηρείται ανέπαφο.

Η Μερική αρθροπλαστική επιφανείας MAKO προσφέρει:

 • τη δυνατότητα να αντικαθιστούμε μόνο την παθολογική περιοχή του γόνατος
 • διατήρηση του φυσιολογικού τμήματος του χόνδρου και των συνδέσμων
 • ακριβή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με αποτέλεσμα άριστη λειτουργικότητα και φυσική αίσθηση του γόνατος
 • ελαχιστη παραμονή στο νοσοκομείο και ταχύτερη αποκατάσταση σε σχέση με την κλασική μέθοδο.
 • ελαχιστοποίηση των κινδύνων από την επέμβαση (περίπου στο 1/3) σε σχέση με την κλασική μέθοδο αρθροπλαστικής.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες, πολύ πιό επεμβατικές μεθόδους, η ρομποτική μέθοδος Mako πραγματοποιείται με μία πολύ μικρή τομή (4 - 6 cm), χωρίς να απαιτείται μετάγγιση αίματος, ενώ ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο συνήθως μία μέρα.

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής ολικής αρθροπλαστικής γόνατος

Στα πλεονεκτήματα της Ολικής αρθροπλαστικής γονατος ΜΑΚΟ περιλαμβάνονται:

 • ο εξατομικευμένος τρισδιάστατος σχεδιασμός της επέμβασης
 • η διενέργεια της επέμβασης από τον χειρουργό με τη βοήθεια του Ρομπότ ΜΑΚΟ
 • η ρομποτικά υποβοηθούμενη προετοιμασία των οστών και χόνδρων
 • η απόλυτα ακριβής τοποθέτηση των εμφυτευμάτων
 • η χρήση εμφυτευμάτων Triathlon που έχουν χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία σε περισσότερες από 2.000.000 αρθροπλαστικές από το 2004
 • η ελάχιστη παρεμβατικότητα χωρίς τραυματισμό τενόντων και μυών
 • η άμεση κινητοποίηση και ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο
 • η γρήγορη επάνοδος σε δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Δρ. Διονύσιος Χίσσας

Ο Δρ. Διονύσιος Π. Χίσσας είναι Διευθυντής του τμήματος Ρομποτικής Ορθοπαιδικής του Metropolitan Hospital. Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Ειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός. Αριστούχος διδάκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, μετεκπαιδευθείς στο St.Josef Hospital του Essen της Γερμανίας ...

Περισσότερα

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα παρακάτω στοιχεία:

210 4809516
info@chissas.gr
Metropolitan Hospital

 Επικοινωνία