Γόνατο
Το εξάρθρημα της επιγονατίδας συνίσταται σε πλήρη παρεκτόπιση της επιγονατίδας από τους μηριαίους κονδύλους και διακρίνεται σε τραυματικό και υποτροπιάζον. Το τραυματικό εξάρθρημα παρατηρείται στο 1% των νεαρών αθλητών ηλικίας 9 ως 15 ετών και συχνά συνοδεύεται από οστεοχόνδρινα κατάγματα (40% ως 50% των περιπτώσεων).
Η οστεοχονδριτιδα οφειλεται σε μια παροδική διαταραχή της ενδοστικής αιματωσης που σαν αποτελεσμα έχει την νεκρωση του οστού. Το οστεχόνδρινο νεκρό τμήμα μπορεί να παραμείνει στη θέση του ή να αποκολληθεί πλήρως και να πέσει μέσα στην αρθρική κοιλότητα. Η συνήθης εντόπιση στο γόνατο είναι ο έσω μηριαίος κόνδυλος και στην συνέχεια η επιγονατίδα.
Η ανάπτυξη αρχόμενης ή μετρίου βαθμού οστεοαρθρίτιδας που δεν ανταποκρίνεται στην συντηρητική αγωγή (φυσιοθεραπεία – φάρμακα- ενέσιμη θεραπεία) καθιστά την αρθροσκόπηση ως μία σημαντική θεραπευτική επιλογή.
Η ανάπτυξη σοβαρού βαθμού οστεοαρθρίτιδας που δεν ανταποκρίνεται στην συντηρητική αγωγή (φυσιοθεραπεία - φάρμακα - ενέσιμη θεραπεία) καθιστά την ολική αρθροπλαστική την κύρια θεραπευτική επιλογή.
Η αναθεώρηση της συνδεσμοπλαστικής του προσθίου χιαστού απαιτεί πολύ καλό προεγχειρητικό σχεδιασμό (αξιολόγηση με CT, MRI), ιδιαίτερη εξειδίκευση και εμπειρία. Η διενέργεια της επέμβασης γίνεται συνήθως σε 1 ή όταν αυτό απαιτείται σε 2 στάδια ( σε περίπτωση που τα οστικά τουνελ από την 1η επέμβαση είναι πολύ διευρυσμένα χρειάζεται πρώτα τοποθέτηση και ενσωμάτωση οστικών μοσχευμάτων και σε 2ο χρόνο αποκατάσταση του προσθίου χιαστού).